Trouwringen Amsterdam

De geschiedenis van de trouwringen

De geschiedenis van de trouwring is mysterieus en begon aan de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. Maar ook in Amsterdam is de trouwring een oneindige cirkel en een symbool van de eeuwigheid. De trouwring heeft net als de tijd, geen begin of eind en komt steeds terug op hetzelfde punt. Net als het leven.  De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor- en tegenspoed.

De ronde opening in de ring heeft een speciale betekenis. Het is namelijk een symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager. De oude Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de ‘Vena Amoris’ (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Sommige mensen dragen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger.

In Amstedam (Noord-Holland) zijn trouwringen vaak van goud, zilver, platina of een combinatie hiervan. Romeinse echtparen kozen meestal voor een ring van ijzer. De traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. Zij gaven elkaar, bij de voltreking van het huwelijk, een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar verbonden zijn.

De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Pas vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Tegenwoordig zoeken de partners vaak samen een ring uit.

De meeste echtparen dragen na het huwelijk de trouwring aan de rechter ringvinger. Rooms-Katholieken dragen hem vaak links. En in onze trouwringen showroom te Diemen (Noord-Holland) maken we daarnaast relatieringen die elke liefde rond maken. 

BEKIJK ONZE COLLECTIE